piątek, 19 października 2012

Obłędna czerwona zupa rybna

Witajcie,

chociaż pogoda rozpieszcza nas w tym roku wyjątkowo (dwa lata temu o tej porze w Białymstoku padał śnieg, dzisiaj było 20stopni w cieniu!) pewne jest, że chłodne dni w końcu nadejdą. I na ten czas proponuję Wam przepyszną, cudownie rozgrzewającą zupę rybną. Ja ostatnio przestawiłam się z jedzenia pełnego obiadu na  rzecz treściwej zupy. Ta jest zdecydowanie moim numerem 1.
Przepis pochodzi od Mojej Cudownej Mamy, jest bardzo prosty i ktokolwiek spróbuje chce więcej ;)
Zatem z czystym sercem - polecam!



Składniki
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 czerwone papryki
600ml przecieru pomidorowego domowej roboty/ 2 puszki (po 330g) pomidorów w kostce
600g filetu z dorsza/mintaja
2 łyżeczki suszonej szałwii*
400ml bulionu
0,5 cytryny
sól, pieprz do smaku

Cebulę i ząbek czosnku posiekać. W garnku rozgrzać 2 łyżki masła i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać pokrojoną czerwoną paprykę (u mnie romby około 1-1,5cm) i smażyć kilka minut. Wlać do tego przecier pomidorowy/2 puszki pomidorów wraz z zalewą, dolać bulion. Wsypać listki szałwii i gotować 20 minut. Filet pokroić na kawałki i dodać do zupy (podczas gotowania ryba i tak się rozpadnie więc kostka nie musi być równa ;) ).
Z połówki cytryny wycisnąć sok i dodać do zupy. Doprawić solą, pieprzem gotować około 10 minut aż ryba będzie gotowa.

Smacznego!

*Szałwia idealne pasuje do tego dania, jeśli jednak nie jesteście gotowi na jej wyczuwalny aromat dodajcie pod koniec gotowania drobno posiekane listki świeżej szałwii lub mniejszą ilość suszonej. Ale warto spróbować, naprawdę! Cudowne połączenie, nie będziecie żałować!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz